Kategóriák
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Naptár
2022. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Naptár

";
2014.03.03
Volvo fedélzeti élmény

Letisztult skandináv formatervezés és intuitív technológia az autók belső terének újrafogalmazásában - A Volvo Car Group új fedélzeti élményének lényege a design és a technológia

 

 

A Volvo Car Group a Genfi Autószalon alkalmával mutatja be az új fedélzeti vezérlőrendszerét, amelyet tablet-szerű érintőképernyő köré terveztek, hogy a vezető szempontjából ezzel is egyszerűsítsék és javítsák az autó kezelését.


A középkonzolon a hagyományos nyomó- és tekerőgombok helyét egyetlen világos és letisztult irányító panelként veszi át az érintőképernyő. Az olyan, már megszokott tablet funkciókat, mint a simítást, vagy az össze- és széthúzást vegyíti olyan új megoldásokkal, amelyeket kifejezetten az autós környezetre fejlesztettek. Az érintőképernyő együttműködik a vezető előtti digitális műszerfallal is.
„Az alapgondolat az volt, hogy a vezérlést és az információkat tökéletesen intuitív és felhasználó barát módon tegyük hozzáférhetővé. Minden pontosan ott van, ahol egyébként is keresnénk, így a vezetés élvezetes, hatékony és biztonságos.” – mondja Thomas Ingenlath, a Volvo Car Group formatervezési alelnöke.
Ez az áttörést jelentő vezetői élmény a 2014-ben piacra lépő vadonatúj Volvo XC90-vel kezdődően valamennyi új generációs modellben megjelenik majd.
„Az új felhasználói felület gördülékeny, logikus és biztonságos interakciót biztosít a vezető és az autó között.” – mondja Thomas Ingenlath. „Sokkal többről van szó annál, mint hogy egy nagyméretű tabletet építettünk a műszerfal közepébe. Olyan digitális környezetet hoztunk létre, amely teljesen integrálódik az autóba.”


A négy „lap” logikus halmaza
 „Az információk, a navigáció és a média kerültek felülre, így könnyen szemmel tarthatóak. A telefonvezérlés, az alkalmazások ikonjai és a klímaberendezés irányítása pedig alulra, hogy könnyen elérhetőek és megérinthetőek legyenek. A képernyő használata annyira logikus, hogy gyorsan beépül az emlékezetbe és készséggé válik.” – Magyarázza Thomas Ingenlath.
A lapos és sima felhasználói felület a kormánykerék távvezérlő gombjaival és a kiterjedt hangvezérlési lehetőségekkel is együttműködik.

Digitális megoldás
Az új felhasználói felületet úgy alkották meg, hogy az éppen használatban lévő lap kinagyítódik a kért információ megjelenítésére, eközben a többi lap összezsugorodik, de mindvégig látható marad a kijelzőn.
„Az érintőképernyő kivételesen felhasználóbarát annak köszönhetően, hogy valamennyi funkció folyamatosan látható marad. A szellős elrendezés pedig a vezető figyelmének elterelése nélkül biztosítja a kényelmes, akadálymentes kezelést.” – mondja Thomas Ingenlath.

Kristálytiszta, mégis békés
„A digitális szaktudásunk központi elemét képviseli a most megalkotott kristálytiszta, mégis békés környezet. A hétköznapi tablet esetében normális, hogy az érintőképernyő a teljes figyelmünket leköti, az autóban elhelyezett képernyőnél azonban más a helyzet. Az információknak világosan és felhasználóbarát módon kell megjelenniük, anélkül, hogy túlságosan erős vizuális ingerekként elvonnák a vezető figyelmét az útról. Így a valóban sürgős és figyelmeztető információk is észrevehetőbbek és feltűnőbbek lesznek.” – összegzi Thomas Ingenlath.