Kategóriák
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Naptár
2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Hírek

2014.07.22 19:13
A Volvo Cars vadonatúj XC90 modellje a teljesítmény és a hatékonyság egyedülálló kombinációja

 Összkerékhajtás, hét ülés és rendkívül alacsony, 60 g/km károsanyag kibocsátás
• Akár 400 lóerős teljesítmény és 640 Nm forgatónyomaték
• Új, Volvo által fejlesztett Twin Engine (ikermotor) technológia


A Volvo Cars idén piacra kerülő vadonatúj XC90 modellje az erő és a tiszta működés egyedülálló kombinációját képviseli majd.  Az összkerékhajtású hétüléses autó akár 400 lóerős maximális teljesítmény mellett is csak 60 g/km mennyiségű széndioxidot (CO2) bocsát ki (NEDC). Nem létezett még olyan sport-szabadidőautó, amely ekkora teljesítmény mellett ennyire környezetbarát lett volna.

„A vadonatúj XC90-et vezetve nem kell kompromisszumokat kötni” – mondta Peter Mertens, a Volvo Car Group kutatási és fejlesztési alelnöke „Korábban választani kellett a teljesítmény és az alacsony CO2 kibocsátás között. A vadonatúj XC90 most mindkettőt  egyszerre kínálja.”

Az új XC90 a Drive-E motorválaszték széles skáláját ajánlja, és valamennyi a teljesítmény és az üzemanyag hatékonyság kiemelkedő kombinációja. A Drive-E motorkínálat megkülönböztető jegye, hogy kizárólag négyhengeres motorokról van szó.
„A Drive-E hajtásláncainkkal olyan teljesítménygörbéjű és  intelligens benzines és dízel motorcsaládot hoztunk létre, amely nagyszerű vezethetőség mellett az üzemanyag takarékosságban is világelső.” – tette hozzá Dr. Mertens. „Hét utast szállítva az új XC90 egy főre és egy kilométerre eső széndioxid kibocsátása kiugróan alacsony.”

A vadonatúj XC90 CO2 teljesítménye megerősíti a Volvo Cars vezető szerepét a környezetbarát technológiák elterjesztésében az autók piacán. Az európai autóipari szövetség (ACEA) által figyelemmel kísért adatok szerint a Volvo Cars 2013-ra az egy évvel korábbi adatokhoz képest mintegy 8,4%-kal csökkentette  az egy autóra eső károsanyag-kibocsátást, és ezzel  az iparágon belül világelső eredményt ért el a károsanyag-kibocsátás csökkentésében.


Twin Engine (ikermotor) technológia
A Volvo elérte, hogy egy négyhengeres motor a korábban csak nagyobb motorokhoz kapcsolódó vezetési élményt nyújtsa, ráadásul hatékonyabban és tisztábban. A Drive-E motorok idővel a Volvo teljes kínálatában is megjelennek.

A vadonatúj XC90 legerősebb motorja - mely az új Twin Engine technológiával készült -, a „T8” jelölést kapja, és egyesíti magában a plug-in elektromos autót, a hibrid autót és a nagyteljesítményű benzinmotoros autót.

Az alapbeállítás szerint normális esetben a meghajtás módja hibrid. Ekkor a kétliteres, négyhengeres kompresszoros és turbófeltöltős Drive-E benzinmotor az első kerekeket, a 60kW teljesítményű elektromos motor pedig a hátsó kerekeket hajtja.

A kompresszor alacsony fordulatszám-tartományokban lép működésbe, hogy egy nagyobb szívómotorhoz hasonló érzetet adjon a motornak, a turbófeltöltő pedig a légáramlás létrejöttével indul el. Az elektromos motor közvetlenül ad nyomatékot a hátsó kerekeknek.

Az alacsony fordulatszám-tartományokban a halk, kibocsátásmentes, városi vezetéshez a vezető átkapcsolhat a tisztán elektromos motorra, és nagyjából 40 kilométeren keresztül így autózhat. Szükség esetén azonban visszaválthat a kombinált benzines és elektromos motorra, amelyek összesített teljesítménye körülbelül 400 lóerőt és 640Nm forgatónyomatékot jelent.

 

Benzines és dízel motorválaszték
A Volvo XC90 motorkínálatában megtalálható a D5 ikerturbódízel motor 225 lóerős teljesítménnyel és 470 Nm forgatónyomatékkal, amely a 6 l/100 km üzemanyag fogyasztással a saját osztályában a legjobbnak számít, illetve a D4 turbódízel motor 190 lóerős teljesítménnyel, 400 Nm forgatónyomatékkal és 5 l/100 km üzemanyag-fogyasztással. A kínálatban kétfajta benzinmotor közül lehet választani: szerepel. az egyik a T6 kompresszoros és turbófeltöltős turbómotor 320 lóerővel és maximum 400 Nm forgatónyomatékkal, a másik a T5 motor 254 lóerővel és 350 Nm forgatónyomatékkal.

Nemcsak a teljesítmény és a hatékonyság szempontjából nem kell kompromisszumokat kötni, hanem a Volvo új méretezhető termékarchitektúrájának (SPA) futómű technológiája az autó belsejében is nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. Még más autógyártók küzdenek az akkumulátor méretének és a fényűző és tágas belső tér kialakításának összeegyeztetésével, a Volvo sikeresen túljutott ezen a problémán.

„Mivel az SPA technológiát eleve úgy alakítottuk ki, hogy helyet adjunk az elektromossá alakítás technológiáinak, a Twin Engine behelyezése nem vesz el helyet a csomag- és utastértől.” – mondta Dr. Mertens

MEGJEGYZÉSEK
A vadonatúj XC90
Az eredeti XC90 2002-ben került piacra, a tágasság, a sokoldalúság és a biztonság kombinációjával forradalmasította a sport-szabadidőautók szegmensét.  A globális eladások szempontjából is egyedi jelenséggé vált. A vadonatúj XC90 ugyanígy átalakítja majd a piaci szegmensét.
Az új XC90 a Volvo első modellje, amely a méretezhető termékarchitektúrán (SPA) készül. A méretezhető termékarchitektúra sokkal tágabb formatervezési lehetőségeket biztosít, javítja a vezethetőséget, lehetővé teszi a későbbi biztonsági megoldások és az autón belül használható internetes technológiák beépítését, valamint a belső tér megnövelését.