Kategóriák
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Naptár
2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Hírek

2014.07.22 11:49
A vadonatúj XC90 két világújdonsággal a világ egyik legbiztonságosabb autója

• A világ első autója, amelyben automatikus fékezés akadályozza meg, hogy kiforduljon egy közeledő jármű elé
• A világ első olyan megoldása, amely a véletlen útelhagyásra összpontosít
• A legátfogóbb biztonsági alapfelszereltség a piacon
• Araszoló kocsisorban automatikusan követi az előtte haladó járművet
• Az XC90 első generációjánál ötször több ultra erősségű acél (bóracél)

A Volvo Cars augusztusban leleplezésre kerülő vadonatúj XC90 modellje az autógyártásban elérhető legátfogóbb és technológiailag legkifinomultabb alapfelszereltségnek számító biztonsági felszereltséggel rendelkezik majd. Az új technológiák alkalmazásával a vállalat ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz a víziójához, hogy 2020-tól senki ne veszítse életét és ne szenvedjen súlyos sérülést egy új Volvóban utazva.
 
Az akár összkerékhajtású, öt- vagy hétüléses prémium kategóriás sport-szabadidőautó biztonsági felszereltségében két világújdonságnak számító biztonsági technológia is megjelenik: az útelhagyást megakadályozó rendszer és az automatikus fékezés az útkereszteződésekben. Ezek az újítások is részét képezik azon biztonsági tulajdonságoknak, amelyek a valaha gyártott egyik legbiztonságosabb autóvá teszik a vadonatúj XC90 modellt.
 
„A biztonság kérdésében a kiindulási pontunk ugyanaz maradt, ami 87 éve is volt: a valóságos, életszerű helyzetekből indulunk ki.” – mondja Dr. Peter Mertens, a Volvo Car Group kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke. „Tanulmányozzuk az adatokat, elemezzük a számokat és újítunk. Az eredmény pedig a valaha készült egyik legbiztonságosabb autó.”
 

Az egyes számú világújdonság: az útelhagyás elleni védelem
Az útelhagyás különböző okokra vezethető vissza. Előfordulhat a vezető figyelmetlensége, fáradtsága vagy a rossz időjárási körülmények miatt. Az Egyesült Államokban például a halálos balesetek fele az útelhagyás miatt történik, Svédországban pedig a halálos vagy az utasok súlyos sérülésével járó személyautós balesetek egyharmada nem egy másik járművel való ütközés miatt történik.
 
A Volvót mélyen felkavarják ezek a statisztikai adatok. Bár jelenleg nincsenek olyan rendszeres felmérések, amelyek azt mérnék, hogy az autók hogyan képesek kezelni az útelhagyásból fakadó baleseteket, a cég mégis úgy döntött, hogy kifejleszti azt a technológiát, amely megelőzi, hogy az utasok ilyen helyzetekbe kerüljenek.
 
„A biztonság iránti elkötelezettség nem egy teszt teljesítéséről vagy egy besorolás megszerzéséről szól.” – mondja Lotta Jakobsson professzor, a Volvo Cars Biztonsági Központjának vezető technikai szakértője. „Sokkal inkább annak kiderítése a lényeg, hogy miért és hogyan történnek a balesetek és a sérülések, valamint olyan technológiák fejlesztése, amelyek megelőzhetik ezeket. Az élen haladunk, az iparág pedig követ bennünket.”
 A Volvo Cars kifejlesztette a Safe Positioning megoldást az ilyen helyzetek kezelésére.
 A Safe Positioning-nak köszönhetően útelhagyás esetén a vadonatúj XC90 észleli a történteket, és előfeszíti az első ülések biztonsági öveit, hogy biztonságos helyzetben tartsa az utasokat. Az övek mindaddig szorosan tartanak, amíg az autó mozgásban van.
 
A gerincsérülések megakadályozására az ülés és az üléskeret párnái közti energiaelnyelő zóna fogja fel az autó kemény talajra érkezése során fellépő függőleges irányú erőket. A megoldás képes akár a harmadával csökkenteni az utasokra ható függőleges irányú erőket. Ezzel ellensúlyozhatóak a gerincsérülések, amelyek egyébként súlyos és viszonylag gyakori következményei az ilyen baleseteknek.
 
Az XC90 esetében számos egyéb technológia is segíti a vezetőt az útelhagyás elkerülésében:
A sávban tartó (Lane Keeping Aid) finoman visszakormányozza az autót, ha az véletlenül elhagyná a sávot; a szintén alapfelszereltségnek számító elalvásra figyelmeztető rendszer (Driver Alert Control) pedig észleli és riasztja a fáradt vagy figyelmetlen vezetőt. Még pihenőhely keresővel (Rest Stop Guidance) is rendelkezik, amely a legközelebbi pihenőhelyre irányítja a vezetőt.

 

A kettes számú világújdonság: automatikus fékezés az útkereszteződéseknél
Az XC90 a világ első olyan automatikus fékezési technológiával felszerelt autója, amely automatikusan fékez, ha a vezető kikanyarodna egy közeledő jármű elé. Ez gyakori helyzet az olyan zsúfolt városi kereszteződésekben és autóutakon, ahol magasabb a megengedett sebesség. A vadonatúj XC90 észleli a lehetséges ütközést és automatikusan lefékezi az autót, hogy elkerülje az ütközést vagy enyhítse annak következményeit.

„Ez a két világújdonság is példája annak, hogyan irányulhatnak az új technológiák a lényeges és életszerű közlekedési problémák megoldására. Ez a stratégia egyre közelebb visz bennünket ahhoz a célunkhoz, hogy 2020 után senki ne veszítse életét vagy szerezzen súlyos sérülést egy új Volvóban utazva.” – mondja Lotta Jakobsson professzor.
 

A vadonatúj XC90 biztonsági megoldásainak széles kínálata
A vadonatúj XC90 számos egyéb biztonsági újítást kínál. Ezek az alábbiak:
 
Hátulról történő ütközés esetén az ütközést megelőző védelem
Az autó álló helyzetében a hátulra irányított radarok észlelik a hátulról érkező elkerülhetetlen ütközést. Ekkor a biztonsági övek már előre megfeszülnek és a megfelelő helyzetben rögzítik az utasokat. A hátulról jövő jármű vezetőjét villogó fények figyelmeztetik és a fékek is aktiválódnak, hogy csökkentsék az utasokra gyakorolt erőhatást.
 
A Volvo Cars új kialakítású, integrált, az ostorcsapást kivédő rendszerének következő generációjával (Whiplash Protection System) felszerelt üléseinek köszönhetően az új, ütközést megelőző funkció csökkenti az ostorcsapás sérülések előfordulását.
 
Úttörő borulásgátló és borulásvédelmi rendszer
A vadonatúj XC90 modell esetében alapfelszereltség a legújabb generációs borulásgátló rendszer (Roll Stability Control). A rendszer a továbbfejlesztett érzékelők segítségével számolja ki a borulás kockázatát. Amennyiben magasnak ítéli a kockázatot, a rendszer a motor nyomatékának csökkentésével, illetve a megfelelő kerekek fékezésével igyekszik megelőzni a borulást.
Ha a borulás elkerülhetetlen, aktiválódnak a függönylégzsákok, amelyek mind a három üléssort hosszabb időszakon keresztül is védik, így segítve megelőzni a fejsérüléseket.
Az XC90 mind a hét ülését pirotechnikai  övfeszítőkkel szerelték fel, amelyek borulási helyzetben szintén aktiválódnak.
 
City Safety automatikus fékezési funkciók
A City Safety a Volvo Cars automatikus fékezés funkcióinak gyűjtőneve, amely a vadonatúj XC90 modellben alapfelszereltség.
Az új ütközés-elkerülési rendszer célja, hogy intuitív figyelmeztető stratégiával és fékrásegítő rendszerrel segítse a vezetőt azokban a helyzetekben, amelyekben megnövekszik egy másik járművel, gyalogossal vagy kerékpárossal történő ütközés kockázata. Amennyiben elkerülhetetlennek tűnik az ütközés, és a vezető nem a megfelelő módon reagál a közelgő veszélyre, a rendszer automatikusan fékezni kezd.
 
„A City Safety a modern autókban megtalálható egyik legfejlettebb ütközésmegelőző rendszer. Működése mostantól kiterjed a járművekre, kerékpárosokra és gyalogosokra, éjjel és nappal is.” – magyarázza Lotta Jakobsson. „Ezentúl az okosabb és gyorsabb, nagyérzékenységű kamerák és a fejlett expozíció-vezérlés kombinációjával képesek vagyunk alkonyattól pirkadatig is lefedni minden napszakot.”

Továbbfejlesztett táblafelismerés
Az XC90 az első olyan autó, amelyben az alapfelszereltség része a táblafelismerés technológia. A fejlesztéseknek köszönhetően az útjelzések kibővített választékát, valamint a kiegészítő jelzések különböző típusait jeleníti meg a vezetővel szemben elhelyezett digitális kijelzőn.
 
Belátja a holttereket
A holttér figyelő rendszer (Blind Spot Information System) információkat szolgáltat a holttérben található járművekről, továbbá a szomszédos sávban hátulról gyorsan közeledő járművekre is felhívja a vezető figyelmét.
 
Sorkövető asszisztens (Queue Assist)
A Sorkövető asszisztens az elöl haladó jármű követésével biztonságossá és kényelmessé teszi a lassan mozgó kocsisorban araszolást. Automatikusan vezérli a gyorsítást, a fékezést és a kormányzást.
„A modern közlekedésben a figyelemelterelődés és a figyelmetlenség számít a balesetek leggyakoribb okozójának. Az adaptív tempomat (Adaptive Cruise Control) és a sorkövető asszisztens (Queue Assist) a sebesség és a kormányzás vezérlésével biztonságosabbá teszi a monoton araszolási helyzeteket.” – magyarázza Lotta Jakobsson professzor.
 
Minden értelemben erősebb
A vadonatúj XC90 erősebb lett abból a szempontból is, hogy ütközés esetén mennyire marad érintetlen az utastér. Ezt a forrón formázott bóracél szélesebb körű használata teszi lehetővé, amely a jelenlegi autókarosszéria-gyártásban használt legerősebb acélfajta.
Az utasokat körülvevő biztonsági cella egésze bóracélból készül, és a kialakításának köszönhetően minden típusú balesetben a legnagyobb biztonságot nyújtja az utasoknak. A bóracél teszi ki az autó összsúlyának mintegy negyven százalékát.
„Megközelítőleg ötször erősebb az XC90 első generációjáénál. Tudomásunk szerint a versenytársainkhoz képest egyedülálló a nagy szilárdságú acél ilyen arányú felhasználása.” – mondja Lotta Jakobsson professzor.
 

Vízió 2020-ra
A Volvo Cars jövőbeli elképzelése olyan autók tervezése, amelyek képesek elkerülni az ütközést. A rövidtávú cél szerint 2020 után senkinek sem kellene életét veszteni vagy komoly sérülést szenvedni egy új Volvóban utazva. A Világegészségügyi Szervezet (WHO) becslése szerint évente mintegy 1,2 millió ember veszti életét közlekedési balesetekben, és több mint 50 millióan sérülnek meg. Ezek a számok gyorsan tovább emelkednek, ha senki nem tesz semmit. A Volvo elszánta magát, hogy az ütközésmentes jövőképét irányelvként használva kezdeményez, és magához veszi az irányítást ezen a területen.
 
A Volvo Cars Közlekedési Baleset Kutatási Csoportja 1970 óta kutatja a közlekedési baleseteket. Mára a baleseti adatbázisa mintegy 43.400 balesetről szóló információkat tartalmaz. A valós közlekedési balesetekből merített tudás kutatási felhasználásával a Volvo megtanulta, hogyan tervezzen olyan autókat, amelyek a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják ütközés esetén. A vállalat nagyon komoly alaptudásként tekint erre, amikor a balesetek elkerülését vagy teljes megelőzését szolgáló high-tech megoldásokat kutat fel. Következő lépéshez a Közlekedési Baleset Kutatás Csoport nem csupán tanulmányozza az összetört autókat, de elemzi a vezetési helyzeteket - ezeken belül a vezetői viselkedést is - annak kiderítése érdekében, hogy mi vezetett a kockázatos közlekedési helyzetekhez.