Kategóriák
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Naptár
2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Hírek

2014.08.12 11:56
A vadonatúj XC90 lesz az első olyan modell, amely a cég új SPA variálható padlólemez-rendszerével készül

A két hét múlva Stockholmban útjára induló vadonatúj XC90 lesz a Volvo kínálatában az első olyan modell, amely a saját fejlesztésű SPA variálható padlólemez-rendszeren  alapszik.


Az SPA variálható padlólemez-rendszere a Volvo négy éve tartó házon belüli fejlesztésének eredménye, amely a cég 11 milliárd dolláros átalakítási tervének sarokkövét jelenti. A technológia a vadonatúj XC90 modellel debütál, idővel azonban a Volvo összes modellje ezzel készül majd.

Az SPA variálható padlólemez-rendszer kétféle előnnyel is jár. Egyrészt szabad kezet ad a Volvo mérnökeinek és formatervezőinek, hiszen megengedi új formatervezési elemek kidolgozását és bevezetését, mialatt világújdonságnak számító biztonsági megoldásokat is lehetővé tesz. Ráadásul még jobb vezethetőséget kínál, miközben megnöveli az utasteret, és a legújabb internet alapú autós szolgáltatásokat is nyújtja. „Az SPA variálható padlólemez-rendszer és az XC90 egyértelmű bizonyítéka a „Volvót a Volvótól” stratégiánknak. Az XC90 a fényűző tér, a sokoldalúság, a hatékonyság és a biztonság egyedülálló kombinációját képviseli, amely a 2002-ben megjelent előd XC90-hez hasonlóan új dimenziót visz majd a sport-szabadidőautók szegmensébe.”- mondja Dr. Peter Mertens, a Volvo Car Group kutatási és fejlesztési alelnöke.
Másrészt az SPA variálható padlólemez-rendszer azt is megváltoztatja, ahogyan a Volvo a jövőben autókat épít majd, hiszen lehetővé teszi, hogy különböző komplexitású autók, hajtásláncok, elektromos rendszerek és technológiák jelentős méretgazdaságossággal illeszkedjenek ugyanabba a padlólemez-rendszerbe.
„Az SPA variálható padlólemez-rendszer technológiai rugalmasságot biztosít számunkra. A vadonatúj XC90 és a soron következő modelljeink alkatrészeinek mintegy 90 százaléka új és egyedi. A minőséget és a technológiát illetően valamennyi létfontosságú területen a prémium kategóriához képest is magasra tettük a lécet.” – mondja Dr. Mertens.

 

Egy felszabadító technológia


Nagyobb szabadság a formatervezőknek
Az SPA variálható padlólemez-rendszer esetén megszűnnek az olyan korábbi formatervezési korlátok, mint a tengelytáv, a túlnyúlás, a jármű és az orr magassága. „Mindez nagyobb szabadságot ad nekünk, hogy magabiztos külsejű, dinamikus arányokkal és megkülönböztető design jegyekkel rendelkező autókat tervezzünk. A három legutóbbi koncepcióautónk már megmutatta ezeket a lehetőségeket. Bár hozzájuk képest a vadonatúj XC90 teljesen másfajta autó, két hét múlva, a leleplezéskor mégis azonnal felismerhető lesz rokonságuk.” – mondja Thomas Ingenlath, a Volvo Car Group formatervezési alelnöke.

Egyedülálló vezetési élmény és rugalmasság
Az új technológia csökkenti a súlyt, javítja a súlyelosztást és az utazási kényelem feláldozása nélkül növeli a vezetési élményt. Az SPA variálható padlólemez-rendszer az autó utasterét illetően is nagyobb rugalmasságot biztosít. Az új XC90 újító szellemű formatervezéssel kialakított üléseket kapott, amelyek helyet szabadítanak fel a második és a harmadik sor utasainak, és tágas hétüléses autóvá teszik ezt a modellt.

A második és a harmadik sor valamennyi ülése csúsztatható, így nagyobb lábtér nyerhető a harmadik sor utasainak, illetve szükség esetén a rakodótér is megnövelhető. A harmadik sor ülései a kategórián belül is kiemelkedő kényelmet nyújtanak a 170 cm testmagasság alatti utasoknak. „Az új technológiának köszönhetően megalkothattuk a világ első, kompromisszumok nélküli sport-szabadidőautóját.” – mondja Dr. Mertens. „Egy kisebb és alacsonyabb autó mozgékonyságával rendelkezik, a nagyvonalú utastérben a vezető parancsnoknak érezheti magát, a hajtásláncok pedig adrenalin löketet biztosítanak, egyszerre kínálva a nagyszerű teljesítményt és az alacsony károsanyag-kibocsátást. Az új XC90 természetesen hordozza a Volvo márkajelet is, amely egyet jelent a világszínvonalú biztonsági követelményekkel.”

Az erő és a hatékonyság  páratlan kombinációja
Az új XC90 nemsokára a Drive-E motorok széles kínálatával választható, amelyek mindegyike a teljesítmény és az üzemanyag hatékonyság egyedülálló kombinációját képviseli. A kétliteres, négyhengeres dízel motorok moduláris családja a különböző szintű turbófeltöltéssel lefedik az erő és a forgatónyomaték minden szintjét, beleértve az üzemanyag-takarékos változatokat is.
A kínálat csúcsát képviselő XC90 „Twin Engine” változatban a kétliteres, négyhengeres, kompresszoros és turbófeltöltős benzinmotor elektromos motorral egészül ki, amelyben a mintegy 400 lóerős teljesítménnyel és 60g/km széndioxid (CO2) kibocsátással (NEDC) páratlan módon egyesül az erő és a tiszta működés. Az SPA variálható padlólemez-rendszernek köszönhetően az utastér vagy a csomagtér csökkentése nélkül is lehetséges az elektromos motor későbbi integrálása. Míg más autógyártók küzdenek az akkumulátor méretének és a tágas utastér kialakításának összeegyeztetésével, az új rendszernek köszönhetően a Volvo sikeresen túljutott ezen a problémán.

Nagyobb biztonság kompromisszumok nélkül
Az új rendszer támogatja a Volvo hírnevét a formatervezés, a méret vagy a tömeg terén tett engedmények nélküli világszínvonalú biztonságban is. A nagy szilárdságú bóracél széleskörű felhasználásával készült autók egyszerre merevebbek és biztonságosabbak.
Az SPA variálható padlólemez-rendszer az innovatív elektromos technológiát is magába foglalja, amelynek köszönhetően az autó nagyságrendekkel intelligensebb. Úgy tervezték, hogy könnyebben integrálhatóak legyenek az új technológiákon belül olyan gyorsan változó területek, mint a mikroprocesszorok, különböző érzékelők és kamerák. Mindez megkönnyíti a baleset-megelőzési, illetve multimédiás és internetes megoldásokat biztosító technológiák bevezetését. „A járművön belüli kapcsolatok egészét ellenőrző egyetlen idegrendszert alkottunk meg. Ez teljesen egyedi az iparágon belül.” – mondja Dr. Mertens.

Iparági hasznok
Az új technológiának  a termékhez kötődő jelentős előnyökön túl iparági hasznai is vannak. Használata lehetővé teszi, hogy azonos modulokból, illesztőegységekből, variálható rendszerekből és alkatrészekből rugalmas gyártási rendszeren készült modellkínálatot fejlesszen a Volvo. Ez azt jelenti, hogy a 60-as modell sorozattól felfelé - a komplexitástól függetlenül - valamennyi autó ugyanazon a gyártósoron készülhet.

 

A Volvo új arca: „Thor kalapácsa” menetfény
A Volvo ma először leplezi le az új XC90 sport-szabadidőautó elülső és hátulsó „arcát” amelynek jellegzetességei között szerepel a formatervezési csapat által „Thor kalapácsának” elkeresztelt T alakú menetfény, melynek formája Thornak, a mennydörgés északi istenének kalapácsára hasonlít.
„A visszapillantó tükörbe nézve mindenki azonnal felismeri majd, hogy egy XC90 jön mögötte.” – mondja Thomas Ingenlath. „Az XC90 olyan autó, amely hangsúlyosan jelen lesz az országúton.”.